top of page

4 ting du kan fokusere på for å få blodsukkeret under kontroll

Humørsvingninger, vanskelig å bli kvitt noen ekstra kilo, sliten og trøtt, ettermiddagsknekk og kanskje “hangry” eller "sinnasulten" som det heter på norsk? Blodsukkeret er ikke bare viktig for de med diabetes!

Først litt fakta: Hva er blodsukker?

Blodsukker er innholdet av sukker, også kjent som glukose, i blodet ditt, og kommer fra karbohydrater i maten du spiser. Glukose gir energi til cellene i kroppen & hjernen.

Blodsukker blir regulert av et hormon som heter insulin, som hjelper å frakte glukose inn i cellene våre. Dette systemet, som er ganske komplisert, hjelper kroppen til å balansere blodsukkeret til en hver tid, så det ikke blir for høyt eller lavt, slik at vi får jevn tilgang på energi gjennom dagen. Det som påvirker blodsukker og insulin mest er hva vi faktsik spiser. Og det er her, det viktig ligger. Hva du faktisk spiser styrer hvor mye insulin som utskilles til en hver tid, og insulin styrer hvor mye sukker det er i blodet til en hver tid. derfor er det veldog viktig å tenke på hva slags mat vi spiser.

Så en typisk dag for mange er...

En typisk morgen i hverdagen din... du er kanskje ikke sulten… men vet du må spise noe, så du slenger i deg et par brødskiver og et glass jucie så du hvertfall får i deg noe frukt & grønt, sånn kl 08:00.

Noen timer senere, kl er 10:00 og du føler at energien blir tappet… du trekker mot kaffemaskinen og kanskje et eller annet i skapet! Du får deg en liten boost, men merker at når kl 11 er du sulten.

Så er det lunsj, og du spiser brødmat eller en salat fra butikken.

Du setter deg ned, og begynner å bli litt trøtt sånn i 13-14 tiden. Enda en kaffe. Dobbel. Kanskje litt gjærbakst eller sjokolade hadde vært godt! Det var ikke planen, men det var jo så fristende.

Fokuset blir bedre, for en liten stund.

Så er du ferdig med dagens jobb… kanskje drar du i butikken (pre-corona) og kjøper alt det du vet du ikke skal kjøpe... Eller så drar du hjem, og kjenner at du har rimelig kort lunte og føler at det du mest har lyst til er å ligge på sofaen.

Etter pastabolognesen er spist, og du har tatt oppvasken så får du veldig lyst på noe… ja du fortjener jo den sjokoladen eller potetgullposen etter en lang og strevsom dag.Kjenner du deg igjen?

Dette er en perfekt beskrivelse av en berg og dalbane. En berg og dalbane av blodsukker, som påvirker hverdagen din mer enn du aner ( og liker).


Når vi har forhøyet blodsukker etter et stort glass juice og brødskiver, så øker mengden insulin fordi forhøyet blodsukker kan faktisk skade blodårenen i kroppen, som gjør at blodsukkeret synker raskere, og når det krasjer føler vi oss “hangry", stresset, får humørsvinginger, lyst på noe, fysen, og det er vanskelig å konsentrere seg.

Og når vi er der, så gjør kroppen alt for å øke blodsukkeret igjen, som å overtale oss til å raide kjøkken-skapet eller spise en hel sjokolade når vi kjører hjemfra butikken, selv om du innerst inne vet det ikke er en god ide.

Som du kanskje ser, er det ikke noe galt med viljestyrken din, det er hormonbalansen du må få i balanse!

Så hva kan du gjøre?

4 ting du kan fokusere på for å holde blodsukkeret i sjakk!

  1. Spis balansert måltider. Sørg for at du har nok proteiner, fett og fiber til hvert måltid. Dette betyr at utskillelsen av sukker fra maten blir bremset og du får ikke like store svingninger. Altså du trenger ikke pøse ut masse insulin som påvirker blodsukkerbalansen.

  2. Ikke spis når du er stressa. Stress øker blodsukkeret ditt og vil i tillegg påvirke at du ikke kjenner etter når du har fått nok mat.

  3. Drikk nok vann. Ofte forvirrer vi tørste med sult…

  4. Ikke hopp over måltider! Når du hopper over måltider kan du gå i fella at du blir for sulten, og at kroppen skriker etter noe som øker blodsukkeret raskt. Det er her alle prinsipper blir kastet ut av vindu!

Dette er faktisk hemmligheten til en god helse, og har enorm påvirkningskraft på hvordan vi har det hver dag. Når blodsukkeret er balansert, når vi stresser mindre har vi mer overskudd, balansert immunsystem og kan få til mer av det vi drømmer om.

Men som mye annet i livet, så gjelder det å sette disse rådene i system så du faktisk får det til i hverdagen! Et sted å begynne er å lage deg en matplan, du kan laste ned en gratis kostholdsplan HER for å få litt inspirasjon!

Hvis du allerede har googlet deg til kunnskap om tema, har noen sunne kokebøker i skapet og er klar for å sette en stopper for berg og dalbanene og du trenger en persontilpasset plan, kan du ta kontakt med meg!6 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page